Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19)) salgını sebebiyle, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan karar doğrultusunda üniversitelerde uzaktan eğitim sürecine başlanmıştır. İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak 2016 yılından bu yana faaliyet gösteren Uzaktan Eğitim Birimi (İGUZEB) gerek teknik altyapısı, gerek deneyimiyle bu süreçte öğrencilerin eğitim-öğretim hayatlarını verimli bir şekilde devam ettirmek adına tam kapasite çalışmaktadır.
Covid-19 salgını dolayısıyla üniversitemiz olarak; eğitim ve öğretim süreçlerinin, mümkün olduğunca kesintiye uğramadan sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için alınan kararlara istinaden üniversiteler tatil ilân edildikten sonra uzaktan eğitime geçiş sürecinde eğitimin sürekliliğini ve verimliliğini sağlayabilmek için sistemde altyapı geliştirmeleri yapılmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde karşılaşılabilecek olası sorunlar üzerinde çalışılarak gerekli aksiyonlar alınmıştır. Pandemi öncesinde yüz yüze olarak yürütülen tüm programların, pandemiden dolayı üniversitelerin tatil ilân edilmesinin ardından ivedilikle uzaktan eğitim modelindeki eğitime aktarımı yapılmış olup 23.03.2020 tarihi itibarıyla dersler başlamıştır.
Derslerin, web ortamında işlenmesinden dolayı KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) önemli bir husus olduğu için bu bağlamda uzaktan eğitimde kullanılan tüm hizmetlerdeki gerek öğrenci verileri, gerekse ders materyallerinin tümü üniversitemiz bünyesinde ve kontrolündeki sunucularda tutulmuştur. Eğitim modeline öncelikle asenkron, sonrasında senkron olacak şekilde kademeli olarak kısa süre içerisinde geçilmiştir. Bu süreçte, dijital ortamda uzaktan öğretim yapma ve içerik hazırlama konusunda karşılaşılabilecek zorluklar dikkate alınarak; tüm eğitmenlere senkron ve asenkron ders süreçleri için ve online derslerdeki aktivitelerin yönetimini sağlayan sistemlerdeki gerekli yazılımsal ve teknik destek sağlanarak eğitimin devamlılığı amaç edinmiştir. Sürecin yürütülmesi ile alakalı alınan tüm kararlar doğrultusunda eğitmenler ile çevrimiçi toplantılar yapılarak; süreç ve kullanılan yazılımsal ekipmanlar hakkında eğitimler planlanarak düzenlenmiş ve uygulama faaliyetleri sürecinde sürekli olarak destek sağlanmıştır. Bu süreçte öğrencilerin, ders materyallerine erişimde yaşadıkları tüm sorunlar ele alınıp özverili bir şekilde çözüm üretilerek mağduriyet yaşanılmaması adına gerekli görülen tüm adımlar atılmıştır.
Sınavlar ve öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin hususlar; “Evde Kal” sözünü benimseyerek tıpkı eğitimlerdeki gibi sınavlarının da online (çevrimiçi) eğitim platformu üzerinden yapılması konusunda çalışmalar başlatılarak öğrencilerin, akademik takvimde belirlenen 16 günlük sınav süreci içerisinde istedikleri gün ve saatte sınava katılmalarına olanak sağlanmıştır. Gerçekleşen sınavlarda, ilgili programın öğrenme kazanımları ve sonraki süreçlerde yaşanabilecek itiraz ve denetlemeler de göz önünde bulundurularak yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarınca belirlenen "hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler" doğrultusunda yürütülmüştür. Bu süreçte öğrencilerin mağduriyet yaşamaması adına sürekli olarak gün ve saat fark etmeksizin destek ekibimiz çalışmalarını yürütmüştür.